Waarvoor staat vzw Glek?

GLEK is de afkorting van Geef Leven Een Kans.

Voor wie zetten wij ons in?

Geef Leven Een Kans - vzw GLEK wil een verschil maken voor kinderen die in een begeleidingstehuis (soms tijdelijk, vaak langdurig) terecht zijn gekomen.

vzw Glek wil meehelpen om alle kinderen gelijke kansen te bieden buiten de school die in beidingstehuizen Integrale jeugdzorg terecht komen.  Op school horen ze heel geregeld waar hun klasgenootjes van kunnen genieten tijdens weekends en schoolvakanties. Ondanks de grote inspanningen kunnen begeleidingstehuizen deze uitstappen vaak niet aanbieden. 

En net deze kinderen hebben al heel veel zorgen aan hun hoofd.

‘Waar is mijn mama/papa nu?’ ‘Ben ik stout geweest? ‘Wanneer gaan we weer naar huis?’ ‘Zal het beter zijn, als we weer thuis zijn?’ ‘Kan ik terug naar mijn vertrouwde school?’ ‘Zal ik vanaf nu in deze school blijven?’ ‘Moet ik nog naar een andere school?’ ...

Dit en nog zoveel meer vragen, zijn dagdagelijkse gedachten bij deze kinderen.

Hun leven is echt niet zo makkelijk. Iedere dag hebben ze het gevoel dat ze anders zijn dan de rest, terwijl ze hier zelf helemaal niet kunnen aan doen!

Daarom wil Geef Leven Een Kans - vzw GLEK deze kinderen graag regelmatig eens een zorgeloos moment aanbieden. Zo wil vzw GLEK deze kinderen graag het gevoel geven dat ze toch even 100 % kind kunnen zijn, dat ze het ook waard zijn om een fijne dag te beleven.

Even gelijke kansen ervaren en zo hun zware rugzak wat lichter maken. Even voelen dat zij het ook waard zijn om fijne herinneringen te maken. Even geen zorgen…

Onze glekkers vertellen u zelf wat ze van vzw Glek vinden: https://www.focus-wtv.be/nieuws/corry-verkoopt-tandpasta-voor-vzw-glek?fbclid=IwAR1C4jIdZ_1v5kbr_bzFI6-ZpkGh7bMVNTmJFRTVf33eo6gV-TjdexjIuts met dank aan Focus tv om zorgvuldig om te gaan met de privacy en het oog voor onze organisatie.

Hoe het verschil maken?

Met vzw GLEK en uw hulp zorgen wij letterlijk voor een ‘time-out’ voor deze kinderen:

Geen negatieve gedachten, geen vragen, geen verdriet, geen … Wel tijd voor plezier, verwondering, een lach, een mooie herinnering!

We nodigen hen uit in het zwembad waar ze eindelijk het mysterie van de golven kunnen ervaren. Ook de cinema langs binnen zien en er de film waar klasgenootjes op dat moment over praten, bekijken is een droom die voor hen uitkomt. Elk jaar starten wij de grote vakantie met een bezoek aan een pretpark en eindelijk hun broer of zus, die in een ander tehuis woont, even kunnen terugzien. Het grote sportpaleis zelf kunnen binnen gaan, een ballonvaart ... allemaal unieke momenten voor deze kinderen en jongeren. Want zij zijn het zeer zeker waard.

Woordje over de oprichters/bestuursleden:

Charlotte Govaert (22/10/1983) en Benny Cattoor (05/04/1985) zijn woonachtig te Zuienkerke. Ze hebben zelf 2 tieners in huis. Daarnaast hebben ze ervaring als pleeggezin crisis/korteduur, het jongste spruitje kwam  net uit het moederhuis en was 1.5 week jong, het oudste was net geen 14 jaar.

Sylvie Wille (3/05/1974) gehuwd met Kurt De Fauw zijn woonachtig te Blankenberge. Samen hebben zij een zoon en dochter. Sylvie staat reeds vele jaren in het onderwijs, dit zowel in het kleuter - als lager onderwijs.

Beroepsmatig zijn alle bestuursleden fulltime actief en plannen wij de activiteiten voor vzw Glek of vergaderingen zoveel mogelijk 's avonds in of tijdens de weekends. Dank voor uw begrip.

Wij namen in 2017 plots afscheid van ons bestuurslid Lut de Wandele. Zij blijft voor altijd in ons hart.

Waarom ons steunen? Anne Meiresonne weet waarom:

Eventjes een korte schets van mijn leven wil ik toch even kwijt, omdat het realiteit is, ook nog op vandaag waar mensen zich vaak niet bewust van zijn. De wachtlijsten zijn niet voor niets zo immens lang.

Door een zware verontrustende gezinssituatie werd ik als kind van 1.5 jaar in een "instelling" gestopt door de jeugdrechter, ook mijn broer verbleef daar, mijn zus werd geplaatst, maar hield een beperking over vanwege de mishandeling. Zware verwaarlozing, poging tot moord,.. werden mijn ouders ten laste gelegd (en terecht).. Opgesloten worden in de kelder, kattenvoer en ons eigen "braaksel" moesten wij opeten. Verplicht op weekendbezoek maakten het voor ons erger. Getekend door het leven besliste ik om vanaf mijn twaalfde geen bezoek meer toe te staan. Gelukkig maar!  Tussen de 4 muren van Zonnewende (mijn thuis), zat ik veilig.

Nu als volwassene zou je denken dat alles is opgelost, nee nu pas komen alle dingen van mijn jeugd terug boven, alle verdrongen herinneringen,.. Soms lig ik in bed en komt er een zwaar beeld van vroeger terug te boven, jeugdtrauma's die ik vergeten was. Ik besef eens te meer hoe 'instellingskinderen' hun hele leven moeten zwoegen om uit hun verhaal te geraken. Maar het lukt, beetje per beetje. 

Ik wil vooral met dit verhaal aantonen aan de buitenwereld dat deze kinderen niet als afgeschreven mogen worden aanzien. Ze moeten kansen blijven krijgen ondanks de ups and downs. Ik wil eveneens dat alle kinderen en jongeren die in dezelfde situatie zitten als ik destijds, mede door dit verhaal nooit de moed laten zakken want waar een wil is, is een weg, hoe moeilijk of eindeloos die vaak ook lijkt!  Liefs Anne.

Ondertussen ben ik volledig uit de miserie en zal daar ook nooit meer inkomen, heb mijn eigen huisje en tuintje en nu zijn de putten van vroeger eindelijk gedicht. Ik kan mijn leven starten op 36 jaar ...

Voorziening van het jaar.

Elk jaar pikt vzw Glek er een voorziening uit dat we extra in de watten leggen, dit volgens hun vraag en noden voor 'hun' kids.

Dit jaar is het Huis aan zee uit De Haan. Zij zijn een zeer grote voorziening en gaan steeds met tientallen kinderen mee op uitstap. Zij staan voor de grote uitdaging om elk kind een leuke kamer te bezorgen en dit kost uiteraard handen vol geld. Samen met onze sponsor TE-Connivity slaan wij terug de handen in elkaar om hierin bij te dragen. 

 In al hun diversiteit (ras, stand, godsdienst, herkomst,….)  die een hulpvraag stellen 
 omdat het opvoedingsgebeuren voor ouder en/of kind vastloopt of dreigt vast te lopen en  waarvoor met een tijdelijk hulpaanbod voldoende perspectief is op verandering.

Belangrijk is het perspectief. De situatie in het gezin moet van die aard zijn dat er nog verbetering mogelijk is (perspectief naar huis staat centraal). Mits tijdelijke ondersteuning kan het gezin terug op weg geholpen worden. Het is vanzelfsprekend dat de gezinnen zelf bereid zijn om mee te werken.

Ook het preventieve karakter van de hulpverlening is een bepalend kenmerk van de ondersteuning. Door samenwerking met het CKG wordt er naar gestreefd om escalatie of crisis binnen het gezin te voorkomen. Waar nodig wordt met de ouders, een netwerk uitgebouwd (steun van familie, vrienden, hulpverleners) rond het gezin om het gezin te ondersteunen naar de toekomst toe.

Ook hulp aan gezinnen met kinderen in acute crisissituaties en bij maatregelen van hoogdringendheid, met name waar onmiddellijk een oplossing nodig is, zijn een opdracht/doel voor het CKG. Doelstelling is hier de verdere toename van de gezinsproblemen te vermijden door vroegtijdig te werken aan het probleem. CKG’s zijn dan ook 24 u/24 bereikbaar, elke dag van het jaar. En net daarom dat wij hun met plezier trakteren dankzij TE-Connectivy op een paar schoenen voor elk kind EN op enkele weekendjes in Centerparcs, zodat ze eens hun valiesje kunnen pakken om echt op reis te gaan. 

Bedankt...

Bedankt ook aan u, omdat wij ons mochten voorstellen en om onze site te bezoeken.

Misschien heeft u ook een voorstel om op een leuke manier geld in te zamelen ten voordele van onze vzw? Neem zeker contact met ons op via vzwglek@hotmail.com of bel 0493 19 86 45. 

Klik op onderstaande foto's:

 • testcc2.jpg
 • haken.jpg
 • 12071293102081932860564051202317857n.jpg
 • img1052.JPG
 • 11218852102084170126097228943567339612613390n.jpg
 • 1204904510208193368698471629512447n.jpg
 • dsc08025.JPG
 • voorstelling vzw Glek aan de kinderen die zich inzetten met hun kerstmarkt
 • 1257578210208905305976458465370458n.jpg
 • 12669827102092326860810491356262932o.jpg
 • dsc08815.JPG
 • 24313133102147406030862059150745319132159603o.jpg
 • ghhhhh.jpg